+36 (20) 548 7980 | +36 (76) 431 510 | info[@]kami-ker[.]hu | | Magyar | English | Deutsch

Káros sugárzások mérése

Sugárzásmérés és elemzés

Küldje el sugárzásmérésre vonatkozó Megrendelőlap-ot, amely alapján elkészítjük árajánlatunkat! 

Sokféle sugárzás létezik melyeknek minden pillanatban kivagyunk téve. A sugárzás életünk része, testünk alkotóelemeinek némelyike (szén, kálium) ​​radioaktív izotópokkal rendelkezik, ami a testünkön belül lebomlik. Életünket a belső és külső dózisok befolyásolják. Néhány példát említek a belső és külső sugárterhelésre, a természetes és mesterséges forrásokra, tekintettel a főbb csoportokra. Táplálékból, vízből, levegőből, talajból, kőzetekből, építőanyagokból radon, alfa, béta, gamma ionizáló sugárzás ér minket. Kozmikus sugárzás a napfényből. Orvosi diagnosztikai eszközök és eljárások, röntgen, CT, MRI, mammográfia, ultrahang, nukleáris gyógyászat. Nukleáris erőművek, fegyverek. Technikai sugárzások, rádióhullámok, elektromos, mágneses, elektromágneses, valamint hő, infravörös sugárzás. Nem minden sugárzás káros, ha mérsékelten azaz kevés ideig kevés dózist kapunk a legtöbb sugárzás nem jelent egészségügyi kockázatot. Bizonyos sugárzási típusok azonban kis adagokban is veszélyesek lehetnek, mi ezekkel a sugárzásokkal foglalkozunk.

Komplex sugárzásmérést és elemzést végzünk! Megrendelőink igényeit hazánkban és Európában is teljesítjük. Vállalunk radon gáz, radioaktív sugárzás, alacsony- és magas frekvenciás elektromos, mágneses, elektromágneses sugárzások mérését otthonában, munkahelyén akár 24 órán belül. Reális árakon dolgozunk melyek rejtett költségeket nem tartalmaznak! A sugárzások típusainál közölt árainkkal elvégezheti a költségkalkulációt. A műszeres mérésről mérési lapot, igény esetén jegyzőkönyvet készítünk. Ügyfeleinket díjtalan szakmai tanácsadással támogatjuk.

Az alábbi sugárzások mérésére specializálódtunk:
Radon gáz mérés - ha szuterénben kialakított lakásban él, szuterén irodában, vagy üzletben dolgozik, pincében  van a műhelye, földszintes lakásban, családi házban él.
Radon és radioaktív sugárzásmérés - ha bizonytalan az építőanyag eredetében, felújítás, átépítés során az aljzatban vagy födémben salakot talál.
Elektroszmog mérés - ha a megvásárolni kívánt ingatlan közelében trafó, magasfeszültségű vezeték, antennák, erőmű látható.
Komplex sugárzásmérés - ha kíváncsi munkahelyén, lakóhelyén, hálószobájában jelenlevő radon koncentráció, elektromos és mágneses terek nagyságára, wifi veszélyeire, a védekezés módjára.

Radioaktív sugárzásmérés Gamma Scout műszerrel

 • Épület helyszíni radioaktív sugárzásmérés 1 m2: 500 Ft
 • Telek helyszíni mérés 1 m2: 40 Ft
 • Székhelyünkre eljuttatott minta sugárzásmérés, kiértékelés 30 000 Ft. Ugyanazon anyagból származó több minta vizsgálata az alapdíjon felül további 8 000 Ft/minta.

Jegyzőkönyv: 10 000 Ft/db

Kiszállás oda-vissza: 180 Ft/km

(A kiszállási díj nem csak üzemanyagpénz, hanem az összes olyan költséget tartalmazza, ami egy utazással kapcsolatban felmerül. Pl. autó üzemeltetés költsége, autópályadíj, utazási idő amely munkaidőnek számít, adók.)

Radioaktív sugárzás egészségügyi hatásai

Figyelmet érdemel a saját lakó és élő környezetünk. Állandó α-, β-, γ- sugárzást mérhetünk ahol az aljzat feltöltésre és födém szigetelésre salakot használtak. Mérni kell az 1990-ig gázszilikát téglából épült házakat, mivel a felhasznált adalékanyag származási helye általában ismeretlen. Minden sugárforrás egyedülálló a sugárzási típusában, és az emberre gyakorolt ​​kockázatában. Az ionizáló sugárzást a nukleáris reakciók képezik, és rendkívül káros a szervezetre. Amikor a sugárzás jelen van, a nagy energiájú részecskék áthaladnak a testen. Ezek ütközhetnek a szervezetben lévő atomokkal és megzavarhatják az atomszerkezetet. A károsodott sejtek replikációs mechanizmusa sérül és ellenőrizetlen sejtosztódás történik. Az ionizáló sugárzás negatív hatásainak leginkább érzékeny területek a csontvelő és a pajzsmirigy. A csontvelő sugárzással szembeni érzékenysége miatt a leggyakoribb sugárzás által kiváltott rák a leukémia. A sugárzás a test bármely részén rákot okozhat, de leggyakrabban tüdőrák, bőrrák, pajzsmirigyrák, myeloma multiplex, mellrák és gyomorrák kialakulásának nagy a kockázata.

Radon koncentráció mérés radon detektor műszerrel

Műszeres vizsgálatunk célja a radon által kibocsátott radioaktív alfa-részecskék kimutatása. Mérőműszerünk nemzetközi standardok alapján kalibrált, német certifikációval rendelkezik.

 • Helyiségben mérés egy alkalommal: 25 000 Ft
 • Helyiségben mérés hét napig: 105 000 Ft

Jegyzőkönyv: 10 000 Ft/db

Kiszállás oda-vissza: 180 Ft/km

(A kiszállási díj nem csak üzemanyagpénz, hanem az összes olyan költséget tartalmazza, ami egy utazással kapcsolatban felmerül. Pl. autó üzemeltetés költsége, autópályadíj, utazási idő amely munkaidőnek számít, adók.)

Radon gáz egészségügyi hatásai

A radon egy természetesen előforduló kémiai elem, színtelen, szagtalan radioaktív nemesgáz. A radon állandó háttérsugárzást okozva mindenhol jelen van. Geológiai és földrajzi eltérések, valamint a felhasznált építőanyagok határozzák meg a radon előfordulását. A radon veszélyes jellege a radioaktivitásából származik ami miatt mutagén, tehát genetikai károsodást okozó. A radon és bomlástermékei a földkéregből, kőzetekből, építőanyagokból a környezetbe diffundál, zárt térben pedig felhalmozódhat. A radon egészségügyi kockázata jelentős, mert a mai ember meglehetősen sok időt tölt zárt térben. Nem meglepő, hogy a lakosságot ért háttérsugárzás nagy részéért, az éves sugárterhelés 2/3-ért a radon felelős. A radon légzés útján kerül a szervezetbe és a tüdőben radioaktív módon bomlik, azaz további radioaktív elemeket termel. A radonmolekulák folyamatosan alfa-részecskéket bocsátanak ki, - ezért nevezzük ionizáló sugárzásnak. Ezek a részecskék bombázzák a tüdő szöveteit, és fizikailag károsíthatják az érintett sejtek DNS-ét tüdőrákot okozva. A DNS - mint a genetikai kód hordozója -, szerkezeti módosulása, sérülése több generációra kiterjedő örökletes károsodás elindítója lehet.

Megelőzés Hazánkban radon feldúsulását akadályozó építési szabvány nincs érvényben. Meglévő épületek esetében csak utólagos radonmentesítésre van lehetőség. Első lépésként mérni kell a radon koncentrációt. Ezt követően a mérési adatokat feldolgozzuk, elemezzük, grafikonon ábrázoljuk. Az esetleges magasabb radon koncentráció csökkentésére kivitelezhetőségre és hatékonyságra tekintettel szaktanácsot adunk.

Célszerű a radon koncentrációt ellenőrizni pincékben, szuterén-alagsori - lakásban - irodákban - üzletekben, társasház földszintes lakásaiban, családi házakban, dolgozószobában, hálószobában, gyermekszobában, játszószobában.

Elektromos és mágneses sugárzásmérés

 • Ingatlan helyszíni bemérés kettő műszerrel, alacsony és magas frekvencián 1 m2: 600 Ft
 • Telek helyszíni bemérés 1 m2: 40 Ft

Jegyzőkönyv: 10 000 Ft/db

Kiszállás oda-vissza: 180 Ft/km

(A kiszállási díj nem csak üzemanyagpénz, hanem az összes olyan költséget tartalmazza, ami egy utazással kapcsolatban felmerül. Pl. autó üzemeltetés költsége, autópályadíj, utazási idő amely munkaidőnek számít, adók.)

Elektroszmog teszter
Profi épületbiológiai mérés-technikusok számára készült eszköz. Megkülönbözteti a pulzáló sugárzást a nem pulzálótól, a differenciált határérték összevetés lehetőségeit is tartalmazza. Az alkalmazott széles sávú mérési eljárásnak köszönhetően igen gyorsan juthatunk megbízható eredményekhez.

Elektroszmog analizátor
Kombinált mérőkészülék professzionális mérési technikát biztosít. Az első olyan készülék, amely a hálózati áram (50 Hz) mellett a vasúti felsővezeték biológiailag fontos frekvenciáját is érzékeli, amely frekvencia a vasútvonalaktól néhány km-re is bizonyíthatóan észlelhető. A hálózati feszültségnek pl. a trafó állomásokból származó felharmonikusai is hamisítatlanul megjelennek. Egyedülálló nagy felbontása, a szigorú épületbiológiai határértékekkel való összehasonlítást is megengedi.

Soha nem volt az emberi szervezet kitéve ilyen elektroszmog terhelésnek. A technikai eszközök elterjedése magával hozta a környezetben bekövetkező radikális változást. Ez a sugárözön, amiben élünk nem természetes közeg, biológiai értelemben vett életünkhöz ezekre az energiákra nincs szükségünk.

Rövid távú hatások

A magasfeszültségű vezetékek, valamint trafók, transzformátorházak védősávon belül található ingatlanokban tartózkodók potenciális alanyai az elektromos és mágneses sugárzás életet veszélyeztető következményeinek.

Neurológiai: fejfájás, szédülés, hányinger, koncentrálási nehézség, emlékezetkiesés, ingerlékenység, depresszió, szorongás, álmatlanság, fáradtság, gyengeség, remegés, izomgörcsök, zsibbadás, bizsergés, megváltozott reflexek, izom-és ízületi fájdalom, láb / lábfej fájdalom "Influenzaszerű" tünetek, láz. További súlyos következmények közé tartoznak a görcsök, bénulás, pszichózis és a szélütés.
Szívbetegségek: szívdobogás, ritmuszavarok, fájdalom vagy nyomásérzés a mellkasban, alacsony vagy magas vérnyomás, lassú vagy gyors szívverés, légszomj.
Légzőrendszeri: arcüreggyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás, asztma.
Dermatológiai: bőrkiütés, bőrgyulladás, viszketés, égő érzés, arc kipirulás.
Szemészeti: fájdalom vagy égő érzés a szemben, a nyomásérzés a szem mögött, romló látás, úszkáló homályok, szürkehályog.
Egyéb: emésztési zavarok, hasi fájdalom, pajzsmirigy problémák, petefészek-fájdalom, a szárazság ajkaknál, a nyelvnél, szájnál, szemnél, nagy szomjúság, kiszáradás, orrvérzés, belső vérzés, megváltozott cukor anyagcsere, immun rendellenességek, hajhullás, fájdalom a fogakban, a tömések környékén, romlott, csökkent szaglás, fülcsengés.

Hosszú ideje tartó elektroszmog terhelés esetén a következő tünetek léphetnek fel
Növekszik a sejtek degeneratív átalakulása, növekszik az oncogén aktivitás, az immunrendszer meggyengül, gyermekkori daganatok (leukémia/limfóma, agydaganat), felnőttkori daganatok (leukémia/limfóma, agy- és emlőrák), megváltozik a sejtek kalcium ion metabolizmusa, szignifikánsan növekszik a kromoszóma eltérések, a DNS szál törések száma, abnormális sejt szétválás, idegkárosodás, Sklerozis Multiplex, ALS, Alzheimer- és Parkinson betegség, agyi károsodás, Motoneuron betegség.
Melatonin szint csökkenése, alvási zavarok, kialvatlanság, álmatlanság, éjszakai verejtékezés, kimerültség, fáradtság, állandó gyengeség, fejfájás, migrén, koncentrációs zavarok, potencia és termékenységi zavarok, nyirokmirigy duzzadás, pajzsmirigy alul vagy túlműködés, fülzúgás, szédülés, pszichés zavarok, idegesség, depresszió, magas vérnyomás, fejfájás, reumás fájdalmak, emésztőrendszer zavarai, szívritmus zavarok, gyengülő immunrendszer, allergia, vetélés.

Védelmi szolgáltatás
Sugárzások folyamatosan hatnak! Az emberi életre veszélyt jelentő kockázat mértékéhez képest minimális költséget jelent a bemérés, illetve a szükséges védelem kiépítése.

Elsődleges szempont a védőtávolságok betartása!

 • számítógép monitor (CRT) 0,5 m
 • 50 W-os hangfal 1 m
 • parabola antenna 1 m
 • erősítő 1 m
 • rádiós ébresztőóra 1 m
 • adapterek, transzformátort tartalmazó lámpák stb. 1-1,5 m (pl. energiatakarékos izzók sugárzása 12-14 szerese a hagyományos izzóknak)
 • hűtő gép 1-2 m
 • TV készülékek 3 m
 • bekapcsolt mikrohullámú sütő 3 m
 • utcai (400V-os) légvezeték, kötegelt (csavart) kábel 15-50 m - sugárzás veszélye miatt mérni kell!!!
 • utcai transzformátor állomások 50 -200 m - sugárzás veszélye miatt mérni kell !!!
 • városi és MÁV felső vezeték és berendezéseik 15-100 m - sugárzás veszélye miatt mérni kell !!!
 • 35 kV-os távvezeték 50 -80 m - sugárzás veszélye miatt mérni kell !!!
 • 120 - 400 kV-os távvezeték min 400 m - sugárzás veszélye miatt mérni kell !!!

A sugárzás külső ritmizáló jelként hat az élő szervezetre, az agyműködést, a légzést, a szívritmust és a vérkeringést befolyásolhatja, a vér fizikai összetételét megváltoztathatja, a sejtek információcseréjét és ezáltal magát az osztódási folyamatot is megzavarhatja. Az elektroszmog által érintett területen TILOS aludni, vagy huzamosan ott tartózkodni, ha a térerő meghalad egy bizonyos értéket. Az elektroszmog emberi szervezetre gyakorolt hatása alvás alatt katasztrofális! Fontos, hogy legalább az alvás helyén még viszonylag kisebb intenzitású elektromágneses sugárzás esetén se kerüljön az ember feje ilyen zónába! A mágneses tér a leggyakoribb előfordulás mellett az igazi veszélyforrás,  és az említett komoly élettani hatások is főleg ehhez az elektroszmog típushoz tartoznak.

Bizonyított, hogy a legtöbb gondot okozó alacsony frekvenciás elektromágneses sugárzás elektromos összetevőjét vagy a rádiófrekvenciás sugárzást viszonylag egyszerűen, míg a leggyakoribb és legtöbb problémát okozó alacsonyfrekvenciás (50 Hz és felharmonikusai) mágneses teret, mágneses összetevőt csak igen nehezen és nagyon drágán, ferromágneses anyagokkal lehet árnyékolni.

Cégünk védekező eszközei közül speciális textíliát, festéket és lemezt alkalmaz, melyekkel gyakorlatilag az összes sugárzást tudjuk árnyékolni.

A körültekintő tanácsadással előkészített megfelelő szintű védelem pedig az eredményt tekintve nem csak az emberi egészség megóvását, de az ingatlan értékének a megtartását is szolgálja.

Költségek

A védelem kivitelezésének költsége egyedi helyszíni felmérés alapján számolható ki, mely a meglévő lokális sugárzási terhelési szintek, vagy az igényelt védelmi elvárások minőségétől függően alakul. Egyszeri beruházás, további üzemeltetési költség nincs!

Kivitelezés

Magas frekvenciás elektromágneses sugárzás ellen - elektroszmog-védelem kivitelezése több építőipari szakmán átívelő összetett tevékenység, melynek során körültekintő alapossággal, műszeres méréses diagnosztikával meghatározandók a védendő teret érintő konkrét sugárzási források, azok jellemzői, és a megfelelő védelmi technológiák. Külső sugárzási hatás csökkentésére nem elégséges a falfelületek árnyékolása, szükség van a homlokzati nyílászáró szerkezetek, üvegfelületek megfelelő árnyékolására is. A felhasznált árnyékolóanyagok mindegyike garantáltan kiváló minőségű. Kizárólag mérési jegyzőkönyvekkel bevizsgált termékekkel dolgozunk (lemezek, festékek, textíliák, fóliák). Alkalmazott technológiánk az elektromos változó térerők (alacsony frekvenciájú), mint pl. a váltakozó feszültség a vezetékekben, acélszelvényekben, berendezésekben, falakban stb., és az elektromágneses hullámok (magas frekvenciájú), mint pl. adóállomások, radarberendezések, mobiltelefonok, vezeték nélküli telefonok stb. nagy felületen való csökkentésére alkalmas. Ezt a megoldást ajánljuk ügyfeleinknek olyan kiemelt helyekre, helyiségekbe, mint pl. gyerek-, háló, dolgozószobák, nappalik, kórházak, rendelők, iskolák illetve óvodákban való felhasználásra.

Alacsonyfrekvenciás elektromos és mágneses sugárzás árnyékolására a legbiztonságosabb technológiák állnak rendelkezésünkre. Mágneses árnyékoló lemezt, tapétát, árnyékolt ajtót, mobil egységekhez sátrakat, árnyékoló védőruhát kizárólag csak cégünknél talál. A megfelelő tulajdonsággal bíró speciális anyagok mérhető védelmet nyújtanak, melyre 10 év garanciát vállalunk.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információ

A www.kami-ker.hu milyen sütiket és mire használ?
Az oldalunkon használt funkcionális sütik megkönnyítik és élvezetesebbé teszik a weboldal használatát. A weboldalunk böngészéséhez, a funkciók használatához és az oldalon elvégzett műveletek megjegyzéséhez, valamint egyes szolgáltatások működéséhez elengedhetetlenül szükséges sütiket használunk. Mindig csak az adott látogatás alatt érvényesek, a munkamenet végeztével, illetve a böngésző bezárásával automatikusan törlődnek a számítógépről. Weboldalunk működését folyamatosan elemezzük, javítjuk és látogatóink igényeinek megfelelően fejlesztjük. A Google Analytics cookiek-kel információt gyűjtünk weboldalunk használatáról, pl. a látogató melyik oldalt nézte meg, hova kattintott, hány oldalt keresett meg, milyen hosszú volt az egyes megtekintések ideje, milyen hibaüzenetekkel találkozott stb. Fontos, hogy ezek a sütik nem tudják – és nem is akarják – konkrétan beazonosítani a látogatókat (az éppen használt IP címet is csak részben rögzítik). További információt itt olvashat róluk.

Bezárás